<img src="https://secure.leadforensics.com/51974.png" style="display:none;">

Blog | Standaardiseren is de toekomst

Uitspraken die wij vaak horen: "wij zijn een bedrijf met veel uitzonderingen" en "we doen het altijd al zo." Deze uitspraken zeggen veel over organisaties en hun verandervermogen en -bereidheid. Vaak leeft de gedachte dat een applicatie aangepast moet worden op de organisatieprocessen om  zoveel mogelijk te kunnen automatiseren. John Schouten, Director of Product Management bij ISPnext, legt uit waarom dit een misvatting is.

 

Blog_Standaardiseren in Source to Pay

Maatwerk

De mate van automatisering hangt sterk samen met de mate van standaardisatie. Bedrijven met veel uitzonderingen in het proces kunnen minder gemakkelijk werkzaamheden automatiseren. "Om toch de gewenste automatiseringsgraad te halen wordt er geregeld klant specifiek maatwerk ontwikkeld.  Zo ook in het verleden bij ISPnext. De klant is immers koning, toch? Desalniettemin is onze ervaring dat maatwerk leidt tot sub optimalisaties, extra kosten en lange termijn risico's in de bedrijfsvoering," aldus John. 

Met maatwerk dicht je een gat in het proces dat is ontstaan uit gewoonte, gemaakte afspraken of wet- en regelgeving. Maatwerk kent echter tal van nadelen, zoals:

  • Extra kosten: het is niet eerder ontwikkeld, waardoor moeilijk in te schatten is wat de impact en de extra kosten zijn (nu en in de toekomst);
  • Kennis: hoe het ontwikkeld is en onderhouden moet worden is vaak belegd bij enkele personen. Dit vergroot op den duur de afhankelijkheid van de leverancier of één bepaalde medewerker;
  • Risico in bedrijfsvoering: updates en migraties van systemen zijn risicovol. Het is lastig in te schatten welke impact nieuwe features hebben op de werking van het systeem.

Cloud software

Met de intrede van cloud software is de mate van standaardisering toegenomen. Cloudoplossingen zijn geen puntoplossingen meer, maar kunnen een compleet end-2-end proces ondersteunen. Bij SaaS (Software-as-a-Service) software worden alle wijzigingen en nieuwe functionaliteiten beschikbaar gesteld aan de gehele klantenkring. Het doel: het bieden van snellere, betere, stabielere applicaties en functionaliteiten. Bij het ontwikkelproces van cloud software wordt rekening gehouden met de repliceerbaarheid naar alle klanten toe. Ook wordt er aansluiting gezocht bij de wet- en regelgeving en marktbehoefte. Een belangrijke overweging hierin is het stopzetten van klant specifieke functionaliteiten of koppelingen. Dit betekent niet dat een systeem niet kan meebewegen met de behoeften van organisaties en de inrichting van processen.

Juist door in kaart te brengen wat er in de markt speelt, wat klanten wensen en welke (nieuwe) technieken er zijn, kan het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten beter aansluiten op de behoeften. Zo profiteert niet langer een enkele klant maar een groep klanten uit bijvoorbeeld een bepaald land, dezelfde branche of met hetzelfde ERP systeem.  Cloud software biedt de nodige flexibiliteit door het aan-en uitzetten van functionaliteiten en het maken van inrichtingskeuzes. 

portret-john-schouten-260

 

 

"Software implementaties worden onderdeel van een groter geheel, namelijk change management."

John Schouten, Director Product Management | ISPnext

   
 

De voordelen van SaaS software op een rijtje:

  • Altijd en overal toegankelijk met een internetverbinding;
  • Veilige omgeving die is voorzien van de laatste security technieken en monitoring;
  • Toekomstbestendige en stabiele omgeving door automatische updates en onderhoud;
  • Schaalbaar door het automatisch aanpassen van capaciteit wanneer het nodig is;
  • Voorspelbare kosten door standaardisering;
  • Hogere tevredenheid en productiviteit door standaardisatie en best-practice processen;
  • Met standaard koppelingen real time data uitwisselen en inzichtelijk maken.

Klantgericht of klantgezwicht 

Nu cloud software meer en meer omarmd wordt, neemt ook de discussie over het wel of niet toepassen van maatwerk toe. "Steeds vaker zien wij organisaties die geen maatwerk meer willen toepassen en hier ook beleid van maken. Software implementaties worden onderdeel van een groter geheel, namelijk change management. Een belangrijke vraag die organisaties zich moeten stellen is, waarom wil je je onderscheiden op back-office processen? Waarom zou jouw organisatie niet kunnen voldoen aan best-practice processen? Deze hebben zich immers keer op keer bewezen bij branchegenoten en andere gelijkgestemden. Waarom loop je bedrijfsrisico’s bij elke software update, betaal je meer en moet je kennis van maatwerk op peil houden?" 

Door gebruik te maken van best-practice processen kunnen cloudoplossingen klantgericht zijn. Juist advies over de mogelijkheden en manieren van toepassingen door de softwareleverancier is hierbij belangrijk. Er ontstaat zo steeds meer verbinding tussen klant en leverancier. Kansen worden benut die anders ongezien bleven en processen geoptimaliseerd die niet voor mogelijk werden gehouden.

Toekomstbestendig

Het belang van standaardiseren maar ook de risico’s en extra kosten van maatwerk worden nog geregeld onderschat. Met cloud software wordt het mogelijk om de organisaties toekomstbestendig en schaalbaar te maken in een veilige omgeving die altijd en overal toegankelijk is. Met realtime inzichten en best-practice processen wordt er een hogere productiviteit gecreëerd en wordt de bedrijfsvoering voorspelbaarder. 

 

5 tips voor een succesvolle implementatie


Meer resources

Webinar | AP Automation

Maximale efficiëntie bereiken dankzij geautomatiseerde factuurverwerking.Webinar: Geoptimaliseerde factuurverwerking voor ieder ERP systeemDatum:...

Lees verder →

Webinar | Spend Dashboarding & KPI's

Tijdens deze webinar nemen we je mee in de wereld van dashboards en KPI's. Krijg grip op jouw inkoopprocessen door het gebruik van dashboards en...

Lees verder →

Event | Discover Live '23

Save the date! Op dinsdag 18 april is het zover; Discover Live '23. Deze editie wordt gehouden in het Van der Valk hotel in Veenendaal.

Lees verder →

Blog | Maak data driven beslissingen in de board room

Elke CFO en CPO maakt dagelijks beslissingen over de uitgaven en toekomst van het bedrijf. Voor het nemen van inkoopgerelateerde beslissingen is data...

Lees verder →

Business Spend Management in 6 stappen

Met Business Spend Management start je met het managen van alle uitgaven en processen van jouw organisatie. Eén platform voor:...

Lees verder →
Meer resources →