<img src="https://secure.leadforensics.com/51974.png" style="display:none;">

Bereid jouw organisatie voor op de CSRD

Rapporteer jij al over de impact van jouw organisatie op mens en klimaat? Iedere organisatie wordt geconfronteerd met steeds complexere uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een belangrijk onderdeel is de verplichting om aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) te voldoen.  

In de komende jaren moet iedere organisatie voldoen aan ESG wetgeving als de CSRD. In deze blog zoomt Juliette Juffermans, Business Analyst bij ISPnext, dieper in op het belang van CSRD en hoe hier effectief mee om te gaan vanuit Finance & Procurement. 

De CSRD in jouw organisatie met ISPnext

Wat is de CSRD?

De CSRD, of Corporate Sustainability Reporting Directive, is een essentiële wetgeving en verplicht organisaties tot volledige transparantie over hun duurzaamheidsprestaties. Dit omvat rapportage volgens de nieuwe normen voor Milieu, Arbeidsverhoudingen en Bestuur (ESG). Bovendien vereist de CSRD dat organisaties informatie over hun waardeketen opvragen, zowel intern als bij belangrijke stakeholders zoals aandeelhouders, kredietverstrekkers en leveranciers.

Deze transparantie biedt waardevolle inzichten in hoe een organisatie milieukwesties, sociale verantwoordelijkheden en governance aanpakt. Juliette: "Specifiek voor Finance & Procurement betekent dit dat jouw organisatie in staat moet zijn om gestructureerde en betrouwbare informatie te verstrekken over ESG-praktijken. De CSRD opent de deur naar verbeterde duurzaamheidsprestaties en stelt jouw organisatie in staat om te voldoen aan de verwachtingen van stakeholders."

Stappen voor de CSRD

Onderstaand vind je de drie stappen die je kunt volgen om ready te zijn voor de CSRD verplichting:

  1. Integreer ESG-gegevens in je bedrijfsprocessen: vraag ESG-gegevens gemakkelijk op en lever betrouwbare informatie om te voldoen aan de groeiende eisen van belanghebbenden. Juliëtte: "De CSRD biedt een unieke kans om waarde te creëren door middel van transparantie en verantwoordingsplicht. Door te voldoen aan de ESRS-standaarden kan jouw organisatie niet alleen voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook een solide basis leggen voor groei, vertrouwen opbouwen bij stakeholders en duurzaamheidsprestaties integreren in de kernstrategieën."
  2. Koop duurzaam in en voldoe aan de vereisten: neem duurzaamheidscriteria op bij het selecteren en beheren van leveranciers. Door duurzaamheidspraktijken te integreren in jouw inkoopproces, voldoe je aan de CSRD-vereisten én heb je een positieve impact op het milieu en de samenleving. 
  3. Breidt financiële rapportages uit voor de CSRD: het opnemen van ESG-criteria in financiële rapportages wordt namelijk steeds kritischer in duurzaamheidsprestaties van een organisatie. Profiteer van geautomatiseerde rapportagefunctionaliteiten om snel en nauwkeurig de CSRD-rapporten te genereren. Dit vermindert de kans op fouten en zorgt voor consistentie in jouw rapportage.

Julliette"De CSRD biedt jou de kans om de duurzaamheidsprestaties van jouw organisatie te verbeteren en tegelijkertijd aan de verwachtingen van stakeholders te voldoen.

Juliette Juffermans, Business Analyst | ISPnext

De CSRD in jouw financieel proces

Begin vandaag nog op jouw financiële afdeling en leg meerwaarde op financiële rapportages t.b.v. risicobeheer. Juliette: “Zorg dat je jouw financiële rapportages uitbreidt voor de CSRD. Het opnemen van ESG-criteria in financiële rapportages wordt namelijk steeds kritischer. Beleggers en financiële instellingen evalueren niet alleen de winstcijfers, maar ook de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf. Integreer deze ESG-gegevens in jouw financiële processen en zorg voor nauwkeurige rapportages.”  

De CSRD in jouw procurement proces

En ook op de inkoopafdeling kun je meters maken: koop duurzaam in. Juliette: “Als we inzoomen op de Procurement afdeling, dan zie je dat deze afdeling het sleutelelement is bij het nastreven van duurzaamheidsdoelen. Neem duurzaamheidscriteria op bij het selecteren en beheren van leveranciers. Door duurzaamheidspraktijken te integreren in jouw inkoopproces, voldoe je aan de CSRD-vereisten én heb je een positieve impact op het milieu en de samenleving.” 

De oplossingen van ISPnext helpen je te voldoen aan de CSRD: "Met Vendor Management kun je data van je leveranciers organiseren en behouden. Daarnaast kun je certificaten opvragen en informatie uitvragen door middel van vragenlijsten. Jouw leveranciers kunnen de opgevraagde documenten, certificaten en vragenlijsten gemakkelijk uploaden via de Supplier Portal."

Juliette concludeert: "De CSRD biedt jou de kans om de duurzaamheidsprestaties van jouw organisatie te verbeteren en tegelijkertijd aan de verwachtingen van stakeholders te voldoen." Ga jij ook alvast aan de slag met deze stappen? We adviseren je graag.

Contact opnemen


Meer resources

Nieuw partnership Stratas & ISPnext

Het Engelse Stratas, leider op het gebied van digitale transformatie, gaat een strategische samenwerking aan met ISPnext, leverancier van Business...

Lees verder →

Bereid jouw organisatie voor op de CSRD

Rapporteer jij al over de impact van jouw organisatie op mens en klimaat? Iedere organisatie wordt geconfronteerd met steeds complexere uitdagingen...

Lees verder →

Standaard integratie met SAP S/4HANA Public Cloud

We zijn verheugd om aan te kondigen dat ISPnext en Quinso een partnership zijn aangegaan voor de integratie met SAP S/4HANA Public Cloud. Quinso is...

Lees verder →

ISPnext breidt uit naar de UK

Na de uitbreiding naar de DACH markt kondigt ISPnext nu met trots haar intrede in de UK aan. Met de introductie van Sam Steare als Partner & Channel...

Lees verder →

ISPnext opnieuw genoteerd in Spend Matters SolutionMap: Spring 2024

ISPnext is opnieuw genoteerd in de Spend Matters SolutionMap: Spring 2024. Deze vermelding is een ware erkenning voor de tomeloze inzet van al onze...

Lees verder →
Meer resources →