Meet je leveranciersprestaties met Vendor Rating

Jij wilt toch ook dat je leveranciers optimaal presteren? Door jouw leveranciers periodiek te beoordelen creëer je direct inzichten in de prestaties van de leverancier in relatie tot de contractafspraken. Met Vendor Rating van Vendor Management bouw je samen aan een optimaal inzicht in je leveranciersprestaties. Zo monitor en vraag jouw leveranciers optimaal te presteren.

 

Deel je leveranciersbeoordeling met je leverancier en bespreek de verbeteringen

De resultaten van je leveranciersbeoordeling vanuit Vendor Rating kunnen direct met je leverancier in de Supplier Portal gedeeld worden. Daarnaast is het mogelijk om je leverancier in de beoordeling te betrekken, zodat een eerlijk en transparant beeld van de samenwerking ontstaat. Juist deze transparantie biedt een stevige basis om verbeteringen in de dienstverlening voor beide partijen door te voeren.

Het beoordelen van leveranciers is vaak een tijdrovende klus waarbij diverse Excel-bestanden worden gebruikt en gemaild naar vele respondenten. Met Vendor Rating van Vendor Management voorkom je deze werklast en wordt de leveranciersbeoordeling volledig digitaal uitgevoerd op basis van 'best practices' inclusief vragen, verzending en beoordeling.

AP Automation ispnext illustration

Prestatieverbetering door samenwerking met je organisatie

Afhankelijk van type inkoopcategorie wil je de leverancier even kort of zeer uitgebreid beoordelen. In Vendor Management creëer je eenvoudig enquêtesjablonen met verschillende antwoordmogelijkheden, zoals keuzelijsten, cijfers of commentaarboxen. Selecteer vervolgens het enquêtesjabloon betreffende leverancier en respondenten om de beoordeling in één keer uit te sturen. Volg vervolgens de voortgang, bekijk de resultaten en ga aan tafel met je leverancier om inkoopverbeteringen door te voeren.

Stel je KPI’s in en krijg een helder beeld van de prestaties van je leverancier

Een belangrijk onderdeel van leveranciersbeoordeling is het meten of je leverancier conform SLA en contract presteert. Binnen Vendor Management doe je dit door KPI’s toe te voegen en een norm in te stellen. Op heldere dashboards wordt de voortgang van de ingestelde KPI’s getoond en is direct zichtbaar hoever de prestaties afwijken van de norm. Deel vervolgens deze dashboards met je collega’s om samen te werken naar de juiste prestaties!

Vergelijk de prestaties van je leverancier binnen de inkoopcategorie en bepaal je succes strategie

Om een goede inkoopstrategie per inkoopcategorie uit te voeren is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de onderlinge prestaties van de verschillende leveranciers binnen de betreffende inkoopcategorie. De uitgevoerde leveranciers beoordeling worden in een duidelijke matrix getoond waarbij direct de leveranciersprestaties per kwartaal en per jaar te zien zijn. De resultaten kunnen tevens via de Supplier Portal gedeeld worden met je leverancier, zodat je samen kan werken aan verbetering van relatie en samenwerking.

Beoordeel en controleer je nieuwe leveranciers via pre-kwalificatie

In bepaalde gevallen wil je dat je nieuwe leverancier voldoet aan bepaalde eisen en certificeringen alvorens deze te contracteren. Via het pre-kwalificatie proces worden nieuwe leveranciers gevraagd vragen te beantwoorden en bewijsdocumenten aan te leveren. Na controle en goedkeuring kan de leverancier aangemaakt worden. Zo borg je dat je leveranciers voldoen aan gestelde eisen voordat deze gecontracteerd wordt.

  • Meet snel en makkelijk leveranciersprestaties
  • Voldoe aan compliance (o.a. ISO)
  • Voorkom administratieve last in Excel en e-mails
  • Eenvoudige (pre-)kwalificatie leveranciers
  • Zorgt voor actuele leveranciersinformatie
  • Tijdige signalering van het verlopen van belangrijke documentatie en certificaten

Ook jouw leveranciers optimaal laten presteren? 

Vendor Management voor jouw organisatie


Laatste nieuws

Whitepaper: Groeimodel van AP Automation naar BSM

Het wordt steeds belangrijker om bij het inrichten van je inkoopprocessenrekening te houden met diverse risicoscenario’s die je bedrijfsprocessen...

Lees verder →

Winst behalen in contractmanagement

Organisaties zijn steeds kwetsbaarder door de veranderingen in de markt, als zij onderliggende contracten niet op orde hebben. Een ontwikkeling die...

Lees verder →

Webinar: Groeimodel van BSM naar AP Automation

Om Business Spend Management toe te kunnen passen in je organisatie moeten er een aantal stappen ondernomen worden. Waarschijnlijk heb je al één...

Lees verder →

In uitgaven schuilt veel winstpotentie

Business Spend Management richt zich op alle uitgaven van een organisatie, met uitzondering van de personeelskosten.

Lees verder →

De adoptie van e-invoicing

Met elektronische facturen wordt er data uitgewisseld in een van tevoren gedefinieerd formaat tussen systemen. Als de data volledig is kunnen...

Lees verder →
Meer resources →