<img src="https://secure.leadforensics.com/51974.png" style="display:none;">

Geld verdienen met betalen

Facturen betalen wordt niet snel geassocieerd met geld verdienen. Toch is die connectie er wel degelijk. Dynamic Discounting maakt het mogelijk. Door leveranciers vroegtijdig te betalen, verbeteren de leveringscondities en verbetert logischerwijs ook de marge.

Het fenomeen is gemeengoed in de Verenigde Staten, weet Gustaf Tanate. De CEO van softwarebedrijf ISPnext heeft met enige regelmaat een kijkje genomen aan de andere kant van de oceaan. Hij heeft een verklaring voor waarom Dynamic Discounting in Europa nog relatief weinig wordt toegepast. “Amerikanen zijn van nature wat opportunistischer. De mate van automatisering is er bovendien wat verder doorgevoerd. Maar de drempel is daar vooral lager, omdat het betalingsproces er – bijvoorbeeld door het ontbreken van BTW – minder complex is.”

Resources - Gustaf Tanate - CEO ISPnext - Header

Noodzakelijke voorwaarden 

Voor het kunnen toepassen van Dynamic Discounting is snelle goedkeuring van facturen een noodzakelijke voorwaarde. “Stel dat het goedkeuringsproces binnen 48 uur is afgerond. Dan ligt bij een betalingstermijn van 30 dagen de factuur 28 dagen te wachten op betaling. Door die betaling naar voren te halen, is mogelijk een korting op de afgesproken prijs te realiseren. Dat komt rechtstreeks ten goede aan het bedrijfsresultaat, want de oorspronkelijke prijs was al ingecalculeerd.”

Om snel tot goedkeuring van een factuur te kunnen overgaan, moet het proces daaraan voorafgaand goed op orde zijn, stelt Tanate. Dat wordt mogelijk als een organisatie gebruik maakt van een BSM platform. Business Spend Management benadert alle uitgaven holistisch: van Source-to-Pay. Van het vinden van de beste leveranciers tot het overeenkomen en bewaken van contractvoorwaarden tot de levering en factuurverwerking. “Als een factuur overeenkomt met de order of het lopende contract, kan het goedkeuringsproces kort zijn.”

Extra functionaliteit 

Klanten van ISPnext hebben, dankzij de recente overname van Flinqer, toegang tot Dynamic Discounting. “Het is een extra functionaliteit van ons BSM platform”, zo schetst Tanate. “Er zijn eigenlijk drie varianten. De meest traditionele vorm is dat je bijvoorbeeld 2% korting krijgt als je binnen een X-aantal dagen de factuur betaalt. Er zijn ook varianten waarin de korting 2% bij betaling binnen dag X is en 1,5% bij betaling binnen dag Y, enzovoort. Beide varianten zijn in de kern statisch.”

Bij de meest pure vorm van Dynamic Discounting is het proces veel flexibeler. “De afnemer kan per factuur aangeven of hij binnen een bepaalde termijn met korting wil betalen. Vervolgens kan de leverancier dat wel of niet accepteren. Dat is handmatig natuurlijk niet te doen als je duizenden leveranciers hebt. Maar met BSM software is dit heel eenvoudig: het platform legt de keuzes continu aan partijen voor. Die kunnen aanvinken wat ze wensen en het systeem voert het door.


"Klanten van ISPnext hebben, dankzij de recente overname van Flinqer, toegang tot Dynamic Discounting. Het is een extra functionaliteit van ons BSM platform.”

Gustaf Tanate, CEO | ISPnext

Pluspunten koper

De voordelen van Dynamic Discounting voor de kopende partij zijn volgens Tanate duidelijk. “Voor cashrijke organisaties kan het aantrekkelijk zijn om met zekerheid extra marge te creëren.” Als voorbeeld geeft hij een energiebedrijf dat jaarlijks voor € 50 mln. aan facturen betaalt, onder meer aan zzp’ers. “Uitgerekend een doelgroep die behoefte heeft aan tijdige betaling. En reken maar uit wat 1,5% korting voor vroegtijdige betalingen oplevert.”

Hij voegt eraan toe dat tijdig betalen tevens bijdraagt aan de financiële gezondheid van de leveranciersketen. “Het verbetert de relatie met je leverancier.”

Voordelen leverancier 

De voordelen voor die leverancier zitten onder meer in het vergroten van diens werkkapitaal en toegang tot goedkope funding. “Het is een goedkoper alternatief dan de bank. Financiering wordt steeds duurder; je zit al snel op 4% of 5% rente. De urgentie neemt dus toe. Het is weliswaar je eigen geld, maar dat maak je op deze manier eerder beschikbaar.”

Tijdige betalingen maken de cashflow meer voorspelbaar. “Het is bovendien een vrijwillige keuze: als leverancier kun je per factuur aangeven of je wel of geen korting toekent aan snelle betaling.”

Stappen Dynamic Discounting blog
*Dynamic Discounting stapsgewijs uitgelegd. 

Samenspel Inkoop en Finance 

In de ogen van Tanate is Dynamic Discounting met name relevant voor de 80% van de leveranciers waar een organisatie maar 20% van z’n uitgaven aan doet. “Met die top 20 waar juist 80% van de uitgaven naartoe gaat, heb je vaak al strakke afspraken. De verhuurder van je pand of de leasemaatschappij loopt hier niet warm voor. Nee, de potentie zit ’m in de staart van de resterende 80% leveranciers.”

Dynamic Discounting is een samenspel van Inkoop en Finance, vindt Tanate. “Het is in de kern een Finance-opportunity. Maar het is Inkoop die dat faciliteert. Het is aan Procurement om heldere afspraken te maken met leveranciers, die Finance in staat stellen om voordeel te halen uit het betalingsproces.”

In zijn ogen is het een logische consequentie van Business Spend Management. “Het is het ultieme resultaat van het volledig beheersen van de uitgaven, een beloning voor de efficiency in het proces ervoor. Als je dat goed op orde hebt, kun je dus geld verdienen door facturen te betalen.” 

Ik wil meer weten over AP Automation                              Ik laat mij graag adviseren

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deal! Magazine.


Meer resources

CPO verlangt steeds meer naar één suite

Werken met één overkoepelende applicatie (suite) voor alle inkoopactiviteiten wordt gezien als een van de belangrijkste trends voor Inkoop in 2024....

Lees verder →

Klaar voor DORA Wetgeving met ISPnext

DORA (Digital Operational Resilience Act) is een Europese wetgeving die vereist dat financiële instellingen rapporteren over hun IT-leveranciers....

Lees verder →

Webinar | Winst behalen door eerder te betalen met Dynamic Discounting

Wil jij eenvoudig korting incasseren op je uitstaande facturen? Met Dynamic Discounting ben je flexibel om openstaande facturen eerder te betalen en...

Lees verder →

Nationale Controllersdag '24

Op 13 juni 204 vindt de Nationale Controllersdag plaats in InnStyle in Maarssen. Hét event voor controllers en andere financials om inspiratie op te...

Lees verder →

Discover Live 2025 pre-register

Opdinsdag 16 april was het zover; Discover Live '24! Deze editie werd gehouden in het prachtige Valk Exclusief inEindhoven-Best. 

Lees verder →
Meer resources →